HTML

ember (MÉK):

termelőeszközök készítésére, kultúra teremtésére való képességével az állatvilágból kiemelkedő, legfelsőbb rendű élőlény (Homo sapiens)

Friss topikok

  • tecsibo: @Lotterfeld Boholy: most mér' mondod ezt cucus? Egyébként tényleg jó lenne belehúzni... Majd írok... (2009.01.15. 10:11) Sok a ruha
  • jéel: Egy fotó ideillesztésére ihletett a bejegyzésed. Szombaton fényképeztem, egy pozsonyi tó partján. ... (2009.01.13. 13:35) Karácsonyi streaptise - merénylet a jóizlés ellen
  • mavo: Hát beszarás. :-) (2009.01.12. 05:54) Háp-háp
  • lányos anya: Még mielőtt az optimizmus utolsó szikráját is bezárnátok szegény kesergő keselyű mellé, muszáj bed... (2008.12.17. 07:09) Az iruela-i vár
  • lányos anya: Szia! Még szerencse, hogy szándékod ellenére írtál a teve formájú szikláról, a végeláthatatlan ol... (2008.12.12. 19:39) Egy cazorlai kislányhoz

Linkblog

2008.12.15. 15:17 tecsibo

Az iruela-i vár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár napja elküldtem ezt a képet egy kedves ismerősömnek (akit igazából nem is ismerek, de ez egy másik történet, ne keveredjünk bele), igazolván, hogy azért nem írtam meg egy levelet, amit meg kellett volna, mert a hegytetőn látható várat voltam kénytelen meglátogatni.

A kedves ismeretlen ismerős könnyen átsiklott linkségem felett, viszont –nem hinném, hogy büntetésképpen – fogós kérdést szegezett nekem válaszlevelében: „Szerinted ezt tényleg fel kell újítani?”

Nem is gondoltam végig, hogy pontosan mire gondol, automatikusan jött a válasz: „Közelről látszik, hogy milyen rossz állapotban van, önállóan már nem sokáig tud ellenállni az időnek.”

Nem úsztam meg ennyivel, azóta is többször bámulom a falakat beborító állványzatot, és ezen morfondírozok: ellenállni az időnek…lehet-e? Kell-e?

Valamikor a tizenharmadik században emberek, mint mi, megmászták azt a hegyet, és a legtetejére építettek egy várat, hogy végérvényesen birtokba vegyék, hogy jelezzék, ez már a mienk, se más embernek, sem  állatnak nincs ott már helye. Ez majd nyolcszáz éve történt, és a vár még mindig áll, és most sem hagyják elveszni…

Vajon a madarak, amik azt megelőzően ott fészket raktak, fiókát neveltek, tudtak-e róla, hogy el fognak tűnni nyom nélkül? Tettek-e volna ellene, ha lett volna rá lehetőségük?

Szívesen választanám a könnyebb utat, és mondanám, hogy ugyan már, nem gondolnak semmit, csak követik a génállományukba kódolt parancsot…de mi van, ha nem? Mi van, ha ők sokkal bölcsebbek nálunk? Akkor bizony nagy bajban vagyunk!

Képzeljük csak el, egyszer eljutunk odáig – mondjuk pár száz év múlva (a vár nagy valószínűséggel még mindig állni fog)- , hogy megértsük az állatok nyelvét!

Az utolsó keselyű sztoikus nyugalommal üldögél a ketrecében, és nézegeti az őt faggatni kívánó fehérköpenyes tudósokat, és megszólal:

„Hölgyeim és Uraim, gratulálok! Legyőztek! Már minden sziklaormon az önök várai állnak, ahol hajdan a mi mulandó, szedett-vedett kis fészkeink! De most hogyan tovább? Komolyan gondolták, hogy legyőzhetik az Időt? Ezt pontosan hogyan képzelték? Hurkot vetnek a nyakába és hozzákötözik az összehabarcsolt téglarakásaikhoz? Vagy építenek elé egy jó nagy gátat? Na mi van, megkukultak? Fogják a csodálatos fordítógépüket, és menjenek innen a fenébe! Amíg nincsen jó válaszuk, kérem, ne zaklassanak!”

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://azembermeztelen.blog.hu/api/trackback/id/tr54824308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lányos anya 2008.12.17. 07:09:52

Még mielőtt az optimizmus utolsó szikráját is bezárnátok szegény kesergő keselyű mellé, muszáj bedobnom egy mentőövet. Szerintem amíg van ember, aki örömmel nézi, és van aki örömmel építi a várat, addig van értelme a restaurálásnak. Egyébként biztosan fészkelnek ott madarak, bujkálnak előlük egerek és nevelgetik a piciket a bombabiztos falak rejtekében. Különben is: a madaraknak sok millió évük volt bárhol is tanyázni, ne sajnáljuk öngyilkos fajunktól ezt a pár száz évet...
Pepét persze most is üdvözlöm: Angéla
süti beállítások módosítása